Chris van Dijk
30 augustus 2021, 20:54 • 5 minuten leestijd
LEIDEN - In Amsterdam is maandag het megaproces begonnen tegen leden van motorclub Caloh Wagoh. Maar liefst 21 verdachten moeten voor de rechter verschijnen. Zij worden ervan verdacht onder leiding van Leidenaar Delano R. vijf liquidaties en elf moordpogingen te hebben uitgevoerd. Acht vragen en antwoorden over het Eris-proces tegen de moordmakelaars.
Wie staan er terecht?
In totaal staan er 21 mannen voor de rechter. Een van de hoofdverdachten is Delano R. uit Leiden. Hij is de vroegere president van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en deze hebben uitgezet bij speciale moordcommando's. Deze commando's bestonden voor een groot deel uit leden van de inmiddels verboden motorclub. Naast R. heeft volgens het Openbaar Ministerie ook Greg R. uit Mijdrecht een cruciale rol gespeeld bij de serie liquidaties. Hij wordt eveneens gezien als een van de hoofdverdachten.
De overige negentien verdachten zouden een rol hebben gespeeld bij het uitvoeren van de moorden. Vijf van deze verdachten zijn geboren in Den Haag, een in Delft, een in Alphen aan den Rijn, een in Zoetermeer en een in Rijswijk. Het is nog niet duidelijk of deze verdachten nog steeds in de regio wonen, al spreekt het OM over twee inwoners van Den Haag en een man uit Rijswijk. Tijdens het megaproces moet meer duidelijk worden over de identiteit van de verdachten en zal het OM duidelijk maken wie het voor welke moord verantwoordelijk acht.
Om welke liquidaties gaat het?
Tijdens dit proces draait het om vijf geslaagde liquidaties. Een ervan is de moord op Farid Souhali. De 39-jarige man uit Houten werd in april 2017 in zijn auto doodgeschoten terwijl hij geparkeerd stond op het parkeerterrein op de grens van Wateringen en Den Haag. De vier overige liquidaties zouden in Breukelen, Rotterdam, Spijkenisse en Amsterdam hebben plaatsgevonden.
Daarnaast zouden de verdachten tussen januari en augustus nog hebben geprobeerd om elf mensen van het leven te beroven. Soms bleef het volgens het OM bij een voornemen, maar in sommige gevallen werden de plannen ook in werking gezet en hadden de potentiele slachtoffers geluk dat ze niet konden worden uitgevoerd. Zo zou uit geheime berichten blijken dat een doelwit in leven is gebleven omdat hij niet kwam opdagen op de plek waar een moordcommando hem had verwacht. En een ander lijkt de dans ontsprongen te zijn omdat de politie een aantal verdachten aanhield vlakbij het huis van een mogelijk doelwit. De verdachten hadden automatische wapens en bivakmutsen bij zich en reden in een gestolen auto.
De vijf vermoorde mannen waren allemaal actief in het criminele circuit. Toch zouden er bijna onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Want bij een mislukte moordpoging wilde het moordcommando een drugshandelaar ombrengen, maar stond het met een raketwerper bij het verkeerde adres. Omdat het wapen weigerde, zijn de nietsvermoedende bewoners waarschijnlijk aan de dood ontsnapt.
Hoeveel geld hebben de opdrachtnemers gekregen voor de liquidaties?
Tijdens het proces zal hier ongetwijfeld meer over naar buiten komen, maar uit de inleidende zittingen is gebleken dat het OM uitgaat van betalingen van ongeveer 70.000 euro per moordaanslag. Uit de geheime gesprekken blijkt dat er ook regelmatig spoedopdrachten tussen zaten. Dan kregen de opdrachtnemers te horen dat iemand voor een bepaalde dag om het leven gebracht moest worden. In dit soort gevallen was er (veel) meer geld gemoeid met de opdracht dan met andere liquidaties.
Ridouan Taghi zou ook enkele moordopdrachten hebben gegeven. Waarom staat hij niet terecht?
Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces. Dit is het andere megaproces rond verschillende liquidaties in de onderwereld. Het Openbaar Ministerie gaat ervanuit dat Taghi in deze zaak een levenslange gevangenisstraf krijgt. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Verenigde Staten is het in Nederland niet mogelijk om meerdere keren levenslang te krijgen. Om beide processen niet te veel vertraging op te laten lopen is ervoor gekozen om Taghi voorlopig niet terecht te laten staan voor de opdrachten die hij aan Caloh Wagoh heeft verstrekt.
Eris en Marengo. Waar komen die namen van die processen toch eigenlijk vandaan?
Processen hebben in Nederland vaak vreemde namen. Zo heeft Marengo niets te maken met een rechercheur met een voorliefde voor Napoleon of is Eris gekozen door iemand die de Griekse mythologie volgt. De namen worden willekeurig door een computer gekozen.
De politie deed in 2018 meerdere invallen
Dit wordt gedaan om elke vorm van controverse te voorkomen. Dit gebeurde nog wel eens toen rechercheurs zelf de namen voor een zaak mochten bedenken. Zo beschreef het politieblad het geval waarin een witwaszaak de naam 13OMO kreeg. Deze associatie vond de fabrikant van de wasmiddelen niet zo leuk en mede daarom is besloten om de namen door een computer volstrekt willekeurig te laten kiezen.
Hoelang gaat dit proces duren?
Lang. De rechtbank heeft de komende maanden 64 zittingsdagen uitgetrokken voor het megaproces. Deze zittingsdagen lopen door tot in januari 2022. Dan zal het OM met de strafeisen komen voor de 21 verdachten. Daarna krijgen de advocaten nog het laatste woord om namens hun cliënten hun slotpleidooien te houden.
De rechtszaak is begonnen met het verhoor van een kroongetuige. Wie is dit?
Tony de G. is een voormalig lid van Caloh Wagoh. Hij zou betrokken zijn geweest bij een van de liquidaties en daarna spijt hebben gekregen van zijn daden. Daarom stapte hij naar de politie en deed hij daar zijn verhaal. In ruil voor zijn medewerking en bekentenissen heeft het OM beloofd dat de man een lagere strafeis krijgt te horen. Het OM zal tegen de kroongetuige geen celstraf van 24 jaar, maar slechts twaalf jaar eisen.
Het gebruik van een kroongetuige is niet onomstreden. Daarom zijn de eerste negen dagen van het proces volledig gereserveerd voor het verhoor van De G. In deze negen dagen zal de deal met het OM besproken worden en kunnen rechters en advocaten vragen stellen aan deze man. Vanaf 20 september zal de rechtbank dan beginnen met de behandeling van de verschillende liquidaties.
Wanneer doet de rechter uitspraak?
Normaal doet de rechtbank twee weken na de laatste zittingsdag uitspraak, maar omdat er 21 verdachten zijn en 64 zittingsdagen hebben de rechters veel langer de tijd nodig om tot een vonnis te komen. De rechters maakten maandag tijdens de eerste zittingsdag bekend ernaar te streven om op 5 juli uitspraak te doen. Maar deze datum kan in de loop van het proces nog veranderen.